Utställningen visades: 12 mars 2016 – 20 mars 2016
Tjugohundratalsjuveler i Hallwylska palatset
En målmedveten och framsynt kvinna som Wilhelmina med öga för hantverk och kvalité hade tveklöst skaffat sig en praktfull smyckekonstsamling. Smyckekonst är en relativt ung konstgenre. Den fick sitt genombrott i slutet av 1960-talet. Smyckekonstnärer arbetar ofta i vitt skilda material. Allt från guld, silver och ädelstenar till papper, fiskfjäll och porslin med koppling till en kropp som den gemensamma nämnaren. I utställningen tog sex samtida smyckeskonstnärer plats i Hallwylska museet. Deltagande konstnärer var Karin Roy Andersson, Sofia Björkman, Åsa Christensson, Karin Johansson, Sanna Svedestedt Carboo och Kerstin Öhlin Lejonklou.
Utställningen ingick tillsammans med en rad andra museer i projektet Smyckeskonst 2016, initierat av Nationalmuseum. På Livrustkammaren visades utställningen Body Armor.
Foto till höger: Wilhelmina von Hallwyl, Hallwylska museet/SHM (Public Domain). Foto till vänster: Erik Lernestål, Hallwylska museet/SHM (CC BY).
Deltagande konstnärer
Sofia Björkman
Sofia Björkman (f. 1970 Ekerö) masterexamen på Konstfack 1998, sedan 1999 ägare av Platina i Stockholm, ett galleri, viktig för utvecklingen av smyckekonst i Sverige. Sofia Björkman är väletablerad i den internationella smyckekonstvärlden både som konstnär och som kurator för utställningar och projekt.
Karin Johansson
Karin Johansson (f. 1964 Värnamo), sedan 2007 professor i smyckekonst vid Högskolan För Design och Konsthantverk i Göteborg (HDK). 1997 startade hon Galleri Hnoss tillsammans med en grupp Göteborgsbaserade konstnärer. Idag arbetar Hnoss Initiative med arrangemang och seminarier kopplade till smyckekonst, en arena för den lokala och nationella smyckekonstscenen. Karin är ett erkänt namn internationellt. Hennes alster finns representerat hos Nationalmuseum, Röhsska Museet, Nasjonalmuseet i Oslo och galleri Marzee i Holland.
Åsa Christensson
Åsa Christensson (f. 1981, Luleå), masterexamen vid Högskolan för Design och Konsthantverk 2008, sedan dess verksam i Göteborg. 2012 fick hon konstnärsnämndens två-åriga arbetsstipendium. Hennes verk visas i utställningar både i Sverige och utomlands. Åsa är en av medlemmarna i gruppen Hnoss Initiative som kurerar utställningar och arrangerar seminarier med fokus på smyckekonst.
Sanna Svedestedt Carboo
Sanna Svedestedt Carboo (f. 1981 Krokom, Jämtland), verksam i Göteborg. Kandidatexamen i smyckekonst vid Högskolan för Design och Konsthantverk. Sedan 2009 arbetar hon med läder som huvudmaterial. Tillsammans med Karin Roy Andersson verkar hon under namnet Diagonal Art Projects för främjandet av smyckekonst. Sanna är vice riksordförande för Konstnärernas Riksorganisation/Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare.
Karin Roy Andersson
Karin Roy Andersson (f. 1983 Umeå), masterexamen 2009 vid Högskolan för Design och Konsthantverk och fick Eric Ericssons konststipendium för sitt examensarbete. Parallellt med sitt eget konstnärliga arbete driver hon sedan 2010 galleri Four i Göteborg. Tillsammans med Sanna Svedestedt Carboo utgör Karin gruppen Diagonal Art Projects som bland annat organiserar utställningar och driver olika konstnärliga projekt kopplade till smyckekonst.
Kerstin Öhlin Lejonklou
Kerstin Öhlin Lejonklou (f. 1937 Drottningholm), silversmed verksam i Östersund. Smycken av Öhlin Lejonklou återfinns bland annat i samlingar på Nationalmuseum, Röhsska museet, Länsmuseet Östersund, Goldsmith’s Hall London och i privata samlingar. Kerstin är en av pionjärerna inom svensk smyckekonst och har banat vägen för den framväxande konstgenren. 2004 tilldelades Öhlin Lejonklou Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig gärning.