Utställningen visades: 26 augusti 2016 – 23 oktober 2016
Konfiktion
Sockerskulpturer var under flera hundra år vanliga i Europa. De visades vid middagar och ceremonier och även om de var ätbara så var deras främsta uppgift som statusobjekt. Socker var dyrt och hantverket att bearbeta det svårt. Kända konstnärer och arkitekter anlitades för formgivningen och ett vanligt motiv var arkitektur.
Både verkliga och påhittade byggnader uppfördes i socker. Inför påsken 1669 beställde den dåvarande påven en sockerskulptur av Bramantes Tempietto medan den franske stjärnkocken Carême på 1800-talet prydde Napoleons middagsbord med fantasibyggnader i socker. Skulpturerna var bordsdekorationer, maktsymboler och konversationspjäser.
Utställningen Konfiktion gjordes av arkitekt Anna Pang i samarbete med Johan Holkers och Rolf Stålberg med stöd av Konstnärsnämnden och Svenska Institutet i Rom. Foto: Gustav Almestål
Konfiktion visades i matsalen i paradvåningen.