En målning på två personer som sitter ute i en trädgård och dricker kaffe.
Verket "Kaffe utan dopp" en målning av Johan Erik Olsson "Lim-Johan" som visas i utställningen. Målningen var ämnad som en bröllopspresent till en flicka i en granngård i Kyan. Foto: Helena Bonnevier, Hallwylska museet/SHM.
  1. Start
  2. På gång
  3. Utställningar
  4. Lim-Johan och den utomordentliga ärligheten
Utställningen visas 22 mars 2024 – 12 januari 2025

Lim-Johan och den utomordentliga ärligheten

Konstnären Johan Erik Olsson (1865–1944), mer känd som Lim-Johan, räknas som en av våra främsta naivistiska konstnärer. Han föddes i Mackskalen i Hälsingland i samma trakt som familjen von Hallwyl drev skogsbruk. Skogen och omgivningarna i hans hemtrakter var en stor inspiration till hans finstämda konst.

Han får sitt stora genombrott först efter sin död, hans konst upptäcks av filosofie doktorn Philibert Humbla under sent 1940-tal. Det äktnaiva uttrycket ses som något genuint och oförvanskat i en alltmer konstruerad värld. I utställningen får besökaren ta del av Lim-Johans måleri, träsnideri och fotograferande.

Lim-Johan Slottet vid saknadens dalar
Flera av Lim-Johans verk har bamburör som ett exotiskt inslag. Sannolikt har Lim-Johan fått inspiration till detta, då han under sina vandringar eller cykelturer ner till Edsbyn passerade en fabrik, som tillverkade skidstavar av bambu. Foto: Helena Bonnevier, Hallwylska museet/SHM.

En sann djurälskare

Efter att hans psykiska hälsa försämrats i trettioårsåldern är han under åtta år intagen på Upsala Asyl. Från den perioden finns en del träsniderier bevarade, som den liggande hunden som visas i utställningen. Han var en sann djurälskare och hans konstverk speglar de tama djurens lugna själ.

”Det som är så vackert med hans konst, är att det är som att gå till havet. Havet är ingenting mer än havet och det är så otroligt nog”

- konstnären Sara-Vide Ericson om Lim-Johans verk.

Lim-Johan Svanvaken

Hans inre drömvärld

Efter många påtryckningar från en vän fick han till slut lämna hospitalet och återvända till hembygden. Den första tiden efter hemkomsten flyttade han runt mellan olika gårdar. Efter en tid fick han en bit mark och kunde bygga sig en egen stuga. Där levde han till slutet av sitt liv. Trots sitt emellanåt förmörkade sinne drömde han om en stuga med tinnar och torn och önskade att stugan skulle vara vridbar och flytta sig efter solen. Det var i denna lilla stuga han kom att skapa de flesta av målningarna som visas i utställningen. I dessa målningar får vi ta del av hans rika inre drömvärld. Vissa målningar var han så fäst vid att han inte kunde släppa dem vidare, han skulle finputsa målningarna som han sa, som målningen ”Kaffe utan dopp”, som han aldrig skänkte.

Tavlor som hänger i utställningen.
Närbild på en hund svarvad i trä.
I bakgrunden syns ett svartvitt porträtt av Lim-Johan och i förgrunden står en gramofon.

En film om Lim-Johan

Hör olika röster tala om Lim-Johans konstnärskap och liv, i Hälsinglands skogar och på Upsala Asyl. Filmen är 17 minuter lång.

Video: Karin Bogaeus, Hallwylska museet/SHM.

Konsten prydde utedass – idag åtråvärda konstverk

Han var kritisk till sitt måleri och han sålde aldrig en enda målning. Han gav bort målningar till grannar och sa ofta om de färdiga verken ”Bara skit, sätt na på huse!”, vilket gjorde att många satte upp Lim-Johans verk på utedasset. Med vattenklosettens intåg försvann tavlorna i takt med att uthusen revs. Den senaste målningen av Lim-Johan ”Älg och stövare”, som upptäcktes när den hittades i trossbottnen på en gård utanför Edsbyn, ropades in på Bukowskis för 500 000 kronor år 2016.

Lim-Johan Svarta stjärnor
Verket Svarta stjärnor. Foto: Helena Bonnevier, Hallwylska museet/SHM.

Fotografen

Mot slutet av sitt liv kom han i allt större utsträckning att ägna sig åt fotograferande. Tack vare det har trakterna kring Edsbyn en fantastisk skatt, - mer än tusen glasnegativ har blivit bevarade från den tiden. En del fotografier har blivit retuscherade. Han strök över de han ogillade, lade till och förskönade där han tyckte det behövdes. Han var en ofta anlitad fotograf och fotografierna sålde han.

Skannad glasplåt
Självporträtt på Lim-Johan. Foto: Lim-Johan, Edsbyns Museum

Besök utställningen

Se 18 målningar, av totalt 29 bevarade målningar av Lim-Johan, tillsammans med tio träsniderier, 18 glasnegativ samt fotografier och personliga föremål. Utställningen visas i gästrumsvåningen och öppnar 22 mars 2024.

Pris och biljetter

Utställningen ingår i entrébiljetten till museet:

  • Vuxen: 120 kronor (gäller även pensionärer och studenter)
  • Barn och ungdomar till och med 18 år: Fri entré

Bra att veta inför ditt besök

  • Garderob: För att undvika att stöta till föremål i museimiljön är det inte tillåtet att ta med väskor in i museet, eller bära sin jacka på armen. Det finns skåp på entréplan i museet, där du kan låsa in dina tillhörigheter. Inga mynt behövs. Mindre väskor går bra att ta med sig in.
  • Matsäck: Det är inte tillåtet med mat och dryck in i museet. Hallwylska restaurang finns på innergården till museet och serverar mat.
  • Barnvagn: Av utrymningsskäl är det inte tillåtet med barnvagnar i museet, närmsta plats att låsa fast barnvagnar är på Norrmalmstorg.

Planera ditt besök

Tillgänglighet

Hallwylska museet har fem våningsplan, men tyvärr ingen hiss. Den enda vägen runt i museet är via trappor. Antalet trappsteg varierar, beroende på vart du vill komma i huset. Vill du gå en guidad visning av huset, innebär det minst 103 trappsteg upp och ned.

Om tillgänglighet i museet

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att veta vad som händer på museet

Programvisning med Azmara Nigusse.