Kakor

Genom att klicka 'Godkänn alla' accepterar du användandet av kakor på webbplatsen.

Läs mer och anpassa dina inställningar

Stockholm Pride på Hallwylska museet 2025

I samband med Stockholm Pride bjuder Hallwylska museet in till en utställning, en visning i palatset och en stadsvandring genom dåtidens dolda queera rum – berättelser om kärlek, motstånd och identitet.

Fira Pride med oss – två för en på entrén!

Under Stockholm Pride, 29 juli–3 augusti, får du två för en på entréavgiften till Hallwylska museet vid uppvisande av Pridearmband eller Pridebiljett. Visningar ingår inte i erbjudandet utan köps separat. Entrébiljetter köps på plats i museet.

Entrépriser

  • Vuxen: 150 kronor (gäller även pensionärer och studenter)
  • Barn och ungdomar till och med 18 år: Fri entré

Program på museet under Prideveckan

Ett målat porträtt på två män.
Rolf+Hans. Visas i utställningen I utsökt sällskap. Foto: Niklas Blomkvist.
Utställningen visas mellan 29 juli – 24 augusti

Utställning – I utsökt sällskap

I samband med Stockholm Pride 2025 visar Hallwylska museet en porträttserie av konstnären Niklas Blomkvist. Genom verken möter vi Rolf de Maré, paret von Hallwyls barnbarn, och får en inblick i hans vänskaper, vapendragare och kärlekar. Utställningen visas 29 juli – 24 augusti.

Om utställningen

En guide i randig väst och fluga håller i en pärm och pratar med en grupp personer under en stadsvandring utanför en historisk byggnad i centrala Stockholm.
Följ med på guidad stadsvandring. Foto: Jens Mohr, Hallwylska museet/SHM.
Tisdag 29 juli – Söndag 3 augusti

Klotter och queera mötesplatser

Sekelskiftets växande städer erbjöd en möjlighet att vara anonym i folkvimlet, omgiven av främlingar. På de offentliga toaletternas väggar kunde män söka kontakt med andra män för förbjudna sexuella möten. Vi kan genom dokumenterat klotter spåra denna historia.

Följ med på en vandring i kvarteren runt Hallwylska palatset där vi berättar om dessa anonyma kontaktytor och hur de användes i en tid då samkönade relationer var olagliga.

Köp biljett till stadsvandringen

Målat porträtt på Rolf de Maré. Porträttet är färggrant och bakom Rolf är det ett hus vid ett hav.
Rolf De Maré porträtterad av Nils Dardel, 1910-tal. Porträttet visas museets utställning. Foto: Dardel, Nils von, Hallwylska museet/SHM (PDM)
Lördag 2 augusti, klockan 15.00

Under ytan vid sekelskiftet 1900

Vid sekelskiftet 1900 rådde strikta normer kring kropp, nakenhet, kön och sexualitet. Den borgerliga kärnfamiljen var samhällsnorm och den grund som samhället ansågs vila på, och familjemedlemmarnas moraliska val vaktades noga.

Följ med på en visning om hur det då kunde vara att avvika från det förväntade, söka sin egen väg och finna sin sanna kärlek. Visningen pågår i cirka 45 minuter.

Köp biljett till Under ytan vid sekelskiftet 1900

Ett kollage med tre bilder: upptill till vänster en historisk svartvit bild utanför Berzelii park i Stockholm med människor som promenerar och hästkärror parkerade, nedtill en handskriven erotisk lapp från samma tid, och till höger en affischliknande bild med texten 'Ynglingamorden – En kriminalroman om 1892' mot en gul bakgrund med två blodsdroppar och en gammal stadsgata.
Tisdag 29 juli 12.00–12.45

Från dassboken till deckare

Välkommen till ett samtal på Pride House med författarna till Ynglingamorden och kommande bok Madame X kring sekelskiftets queera Stockholm och vad det källmaterial kan inspirera konstnärer och författare till idag.

I Hallwylska museets arkiv har vi ett antal "dassböcker" med klotter från sekelskiftet 1900, som enligt den första museichefen inte fick publiceras eller spridas förens efter år 2000 på grund av "dess pornografiska natur". I materialet kan vi se hur män sökte kontakt med andra män vid en tid det var förbjudet i Sverige, samt får en inblick i vem man ville träffa och var man möttes och umgicks.

2024 publicerades deckaren "Ynglingamorden" som utspelar sig i sekelskiftets Stockholms gayscen, utifrån dassböckerna som källa. I år skapade även samtidskonstnären Conny Karlsson Lundgren ett nytt verk där han animerade alla teckningar ur första boken. Medans museet har sen tidigare skapat en utställning, stadsvandring, visningar, poddavsnitt och publikationer kring materialet.

Ynglingamorden – en kriminalroman om 1892

Romanen är en lättsam deckare i historisk tappning som visar det gamla Stockholm i ett nytt ljus. Anders Fager har tidigare utkommit med Samlade svenska kulter och Augustnominerade Kråkorna. Michaela Carlberg har forskat om samkönade relationer på toalettklotter i början av 1900-talet.

Pris och biljett:

Kostnadsfritt att delta, drop-in.

Plats:

Pride House, C1 (Plan 2)
Clarion Hotel Sign
Östra Järnvägsgatan 35, 111 20 Stockholm

Efter samtalet:

Bokbord klockan 13–15 med Ynglingamorden samt ett urval böcker, affischer och vykort från museibutiken.

Guide som blir filmade i palatset.

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att få information om utställningar, evenemang, och biljettsläpp.