Foto på Lim-Johan bredvid ett anteckningsblock med handskriven text

Föredrag på plats och digitalt

Lim-Johan och patientkonst i sinnessjukhusens tid

Onsdag 10 april klockan 17:30

Under det sena 1800-talet byggs sinnessjukhusen ut i Sverige, och fokus ska nu ligga på att vårda i stället för att låsa in. De inskrivna uppmuntras ofta till någon form av kreativt skapande. Hur visas denna period i patienternas konst? Lär dig om det tidiga 1900-talets psykiatriska sjukhus, hör om några av de inlagda och om konsten de skapade.

Med Nora Jonsson, museipedagog.

Digital föreläsning

Det går även att se föreläsningen digitalt, biljett kostar 100 kronor. Om du väljer att boka den digitala biljetten, sker evenemanget via zoom. För att delta i det digitala evenemanget behöver du en dator eller mobiltelefon med internetuppkoppling. För att ansluta till evenemanget följer du länken som skickas i bekräftelsen i din e-post. Använder du en mobiltelefon kommer du behöva ladda ned appen ”zoom”.

Passa på att se utställningen

I utställningen Lim-Johan & den utomordentliga ärligheten får du möta en av våra främsta naivistiska konstnärer med ett gripande levnadsöde! Nu visar vi mer än hälften av hans bevarade måleri tillsammans med föremål, fotografi och träsniderier.

 • Biljetten kostar 170 kronor och köps på Tickster.
 • Hamngatan 4, 111 47 Stockholm
 • Praktisk information inför ditt besök
  Tillgänglighet: Museet saknar hiss Hallwylska museet har fem våningsplan. Eftersom det inte finns en hiss, måste du gå i trappor. Antalet trappsteg varierar, beroende på vart du vill komma i huset. En guidad tur i museet innebär det minst 103 trappsteg upp och ned.

  Garderob: För att undvika att stöta till föremål i museimiljön är det inte tillåtet att ta med väskor in i museet, eller bära sin jacka på armen. Det finns skåp på entréplan i museet, där du kan låsa in dina tillhörigheter. Inga mynt behövs. Mindre väskor går bra att ta med sig in.

  Barnvagn: Av utrymningsskäl är det inte tillåtet med barnvagnar i museet, närmsta plats att låsa fast barnvagnar är på Norrmalmstorg.

  Planera ditt besök
 • Biljetter till guidade visningar går EJ att kombinera med Årskort eller andra rabatt/frikort till museet.