Hallwylska-museet-föredrag-historienomsverige-1920x1080

På plats och digitalt

Att tjäna i finare hem

Evenemanget har redan passerat

Kring sekelskiftet 1900 utgjorde tjänarinnorna en av landets absolut största yrkeskårer. Unga kvinnor från hela Sverige flyttade in i de nya, växande städerna och tog tjänst i borgerliga hem. Tjänarinneyrket gav trygghet i form av inkomst och boende, men innebar också långa och tunga dagar, ofta helt utan reglerad arbetstid eller ledighet. Vem var den typiska jungfrun, och hur såg hennes liv och villkor ut? Och hur såg det ut för tjänarinnorna hos paret von Hallwyl?

Med museipedagog Julia Lundström.

 • På plats: 170 kronor, Digitalt: 100 kronor. Biljetter köps på Tickster.
 • Hamngatan 4, 111 47 Stockholm och digitalt på Zoom.
 • Praktisk information inför ditt besök
  Tillgänglighet: Museet saknar hiss Hallwylska museet har fem våningsplan. Eftersom det inte finns en hiss, måste du gå i trappor. Antalet trappsteg varierar, beroende på vart du vill komma i huset. En guidad tur i museet innebär det minst 103 trappsteg upp och ned.

  Garderob: För att undvika att stöta till föremål i museimiljön är det inte tillåtet att ta med väskor in i museet, eller bära sin jacka på armen. Det finns skåp på entréplan i museet, där du kan låsa in dina tillhörigheter. Inga mynt behövs. Mindre väskor går bra att ta med sig in.

  Barnvagn: Av utrymningsskäl är det inte tillåtet med barnvagnar i museet, närmsta plats att låsa fast barnvagnar är på Norrmalmstorg.

  Planera ditt besök
 • Delta digitalt: Om du väljer att boka den digitala biljetten, sker evenemanget via programmet zoom. För att delta i det digitala evenemanget behöver du en dator eller mobiltelefon med internetuppkoppling. För att ansluta till evenemanget följer du länken som skickas i bekräftelsen i din epost. Använder du en mobiltelefon kommer du behöva ladda ned appen ”zoom”.