En person i historiska kläder som pratar i telefon. I bild visas även ett  emblem där det står "Belönad med Årets pedagogiska pris 2021"
Foto: Ring dåtiden, Hallywlska museet, Jens Mohr/SHM.
  1. Start
  2. Hallywlska museet får årets pedagogiska pris

Hallywlska museet tilldelas årets pedagogiska pris

Hallwylska museet vann Årets pedagogiska pris 2021 för den digitala dramavisning "Ring dåtiden". Priset delades ut vid Sveriges museers vårmöte i Halmstad den 26 april.

Museet var nominerat för sin interaktiva, digitala dramavisningen Ring dåtiden. I dramavisningen kan en skolklass ringa upp museet via videolänk och möta pedagoger i roller som kokerskan Esther Klaesson och betjänten Eskil Agrell/husan Anna Lindholm för att ställa sina frågor om livet för 100 år sedan.

– Under pandemin försökte vi febrilt hitta nya vägar att nå till publiken och visa att vi finns till även om man inte kunde besöka oss fysiskt. Den interaktiva digitala visningen Ring till dåtiden är resultat av det. Visningen är delvis manuslagd med en färdig början, mittpunkt och slut, men bygger i övrigt på elevernas interaktion och intresse. Att de som arbetar i huset svarar, bäddar för en diskussion om klass, deras möjligheter att bilda familj, få utbildning och inflytande i samhället. Det ger ett levande exempel för eleverna att utgå ifrån när de jämför sekelskiftet 1900 med sin egen tid, säger Heli Haapasalo, museichef på Hallwylska museet.

Juryns motivering:

”Ring dåtiden är ett lysande exempel på när det digitala på ett enkelt sätt stärker upplevelsen istället för att vara en barriär. Dramatiseringen tillför en extra dimension till det digitala mötet, och formatet skapar möjligheten att komma nära trots distans. Att det är en slump vem som svarar på andra sidan luren och samtidigt ett improvisationsmoment förhöjer upplevelsen ytterligare.”

Priset delades ut av FUISM, en ideell förening för dig som är intresserad av pedagogik, publik och lärande på museum och kulturinstitutioner.

Om Ring Dåtiden

Dramavisningen Ring dåtiden är ett av museets många erbjudande till skolor. Här är det elever på mellanstadiet som har chansen  att ringa till Hallwylska palatset på Hamngatan 4 i Stockholm och året 1909 i en interaktiv digital visning.

I palatset bodde ett av Sveriges rikaste par, Wilhelmina och Walther von Hallwyl, i ett av Stockholms mest moderna och påkostade hus. I huset bodde även tjänstefolk som skötte städning, matlagning, servering med mera. Där fanns till exempel husan Anna, betjänten Eskil och kokerskan mamsell Klaesson. Kan man resa i tiden? Om du fick chansen att ringa till år 1909 och prata med någon som levde då, vad skulle du fråga?

Skolprogram mellanstadiet

Genom pristävlingen ”Årets pedagogiska pris” lyfter FUISM varje år fram inspirerande pedagogiska verksamheter som bedrivs på svenska museer och kulturinstitutioner. Syftet med priset är att uppmuntra pedagogiskt verksamma i kultursektorn att dela sina erfarenheter och lära av varandra.

Besök museet med din skolklass

Välkommen att boka någon av våra program som erbjuds både på plats och digitalt.

Kommunikationsbild: Hallwylska Museet - Snigeljakten