Formstark höst på Hallwylska
Palatsvisningar
Vi erbjuder dagligen visningar av det praktfulla stadspalatset. Visningarna förbokas på Tickster och erbjuds på svenska samt på engelska.
Syntolkad visning
24 september klockan 10.00
Följ med på en visning genom palatset där vi berättar om hur rummen använts till vardag och fest. Visningen hålls utanför museets ordinarie öppettider.
Köp biljett till syntolkad visning på Tickster
Palatsvisning – On demand
Följ med på en digital visning av museet som du kan se när du vill via dator eller mobil.
Köp biljett till visning på Tickster
Barnens Hallwyl
På besök i mormors palats
Söndag 11 september-18 december 2022
Följ med på en upptäcktsfärd hemma hos Walther och Wilhelmina von Hallwyl och deras tjänstefolk. Hur var det att bo och arbeta i Stockholms modernaste hus för 100 år sedan, och hur gick det till när barnbarnen kom på besök? Hur förväntades man uppföra sig? Var fick man leka, och med vem? Visningen riktar sig till barn med medföljande vuxen/vuxna. Rekommenderad ålder är 6-9 år.
Husan Anna berättar - dramatiserad familjevisning
Följ med husan Anna på ett dramatiserat lekäventyr i museet. Anna behöver hjälp med att förbereda festmiddagen men kan inte låta bli att visa barnen runt.
Rekommenderade ålder 6-9 år.
Ruskiga visningar på höstlovet
”Tror du på spöken? Nej, men jag är rädd för dem"
29 oktober – 5 november 2022
Under åren kring 1900 gick en våg av nyandlighet och mysticism genom de fina salongerna. Tillsammans med tidens närmast ofattbara vetenskapliga framsteg skapade det en värld där allt verkade vara möjligt. Följ med på en kuslig vandring genom palatset denna höstkväll, då skuggestalter visar sig och viskningar hörs i mörkret. Visningen är riktad till vuxna.
Köp biljett till visningen på Tickster
Hallwyleen
29 oktober – 6 november 2022
Nu spökar det åter i palatset! Allt börjar med att fröken Sträng kommer till det märkliga huset Hellwyl för att arbeta som guvernant. Vad är det för fläckar på mamsells förkläde, och är inte betjänten Läskil väl blek? Hur gick det egentligen till när den förra guvernanten slutade? Det blir en ruskig upptäcktsfärd genom huset, i denna fasansfulla dramatiserade visning för modiga barn från 8 år.
Jul i palatset
26 november-8 januari 2022
Julen står för dörren och huset formligen sjuder av förberedelser. Det är fullt upp, och Anna tappar helt tidsorienteringen när hon springer med julkakan till serveringsrummet, med den hårt pressade amanuensen i hälarna. Ändå kan de inte låta bli att berätta om julen, firandet och familjen. Följ med på denna dramatiserade visning.
Rekommenderad ålder från 9 år.
Höstens utställningar
En ny stil för en ny tid – utflykter i Art Noveau
Åter till naturen! – så ljöd fältropet när den nya konsten, ’l’art nouveau’, tog världen med storm runt sekelskiftet 1900. Svenska formgivare inspirerades av rörelsens pionjärer, men här blev uttrycket ett annat. Konstnärer som Alf Wallander och Gunnar Wennerberg beredde vägen för en svensk stil, ljusare och enklare i tonen, men också än närmare naturen, med motiv hämtade ur nordisk flora och fauna.
Jugend 2.0
Under Stockholm Craft Week 2022, 5 – 16 oktober 2, gör 8 glaskonstnärer från Glasakademin en nytolkning av jugendstilen och ställer ut sina alster på Hallwylska museet.
Ta reda på mer om utställningen
Utställningsvisning
I stilen jugend hittas naturens mjuka, slingrande växtlighet med en äkta och oförställd form. Nu gör 8 glaskonstnärer från Glasakademin en nytolkning av stilen, med modern och ny blick på form och material.
Följ med på en visning i utställningen, där glaskonstnärerna själva berättar om sina verk.
Föredrag och samtal
Krinoliner, korsetter och korta kjolar
14 september, klockan 17.30 2022
Mode kunde väcka starka känslor och hade stor betydelse för status och identitet i 1800-talets slottsliv. Genom kläder, dagböcker och minnen från fester får vi se modets inverkan på några kvinnors liv. Hör om modets kopplingar till klass, femininitet och identitet, i ett samtal mellan Emma Severinsson, historiker och lektor i modevetenskap vid Lunds universitet och Annika Williams, intendent Hallwylska samlingen.
Litterär tesalong
Huset Ushers undergång
26 oktober klockan 17.30 2022
Edgar Allan Poe kallas inte sällan för skräckens mästare och i novellen Huset Ushers undergång målar han upp en skräckinjagande berättelse om poeten Usher och hans hemsökta slott som håller läsaren i ett klaustrofobiskt grepp redan från första stycket.
Fil.dr. Anna Cavallin leder oss i diskussionen. I det vackra palatsköket serveras läsecirkeln te, scones och småkakor bakade efter husets bevarade recept.
Novell ingår. Hämtas i museibutiken mot uppvisande av biljett.
Köp biljett till tesalong på Tickster
Den blå karbunkeln
16 november klockan 17.30 2022
Följ med i ett juläventyr på Londons snöiga gator där jakten på en borttappad julgås leder detektiven Sherlock Holmes och hans ständige följeslagare Dr Watson till en glittrande blå sten och ett större mysterium att lösa.
Fil.dr. Anna Cavallin leder oss i diskussionen kring Arthur Conan Doyles novell Den blå karbunkeln. I det vackra palatsköket serveras läsecirkeln te, scones och småkakor bakade efter husets bevarade recept.
Novell ingår. Hämtas i museibutiken mot uppvisande av biljett.
Föredrag: Holländsk guldålder?
12 oktober klockan 17.30 2022
Högst upp i huset hittas en av landets största samlingar av holländsk guldålder. Men allt flera museer har de senaste åren valt att sluta använda den termen för att beskriva konsten. Varför och vilken historia döljer sig bakom den förgyllda epoken? Med Annika Williams, intendent Hallwylska samlingen.
I samarbete med Afrosvensk historievecka.
Konsert
Salong Hallwyl
20 september, 11 oktober, 8 november, 8 december och 12 december klockan 17.30 2022
Salong Hallwyl ger opera, musical och operett i varierade arrangemang under hösten. Se webben för aktuellt tema och bokning. Kvällen börjar med förfriskningar i palatsköket. Pris: 295 kronor.
Bokning via: salonghallwyl@gmail.com. Begränsat antal platser.