Hallwylska podden

Hallwylska museets tesalong tar klivet ut i poddens värld. Med palatset som utgångspunkt utforskar historienördar, katalogiseringsproffs och 1900-tals-experter sekelskiftet – den tid då konstsamlaren Wilhelmina von Hallwyl samtidigt byggde sitt museum på Hamngatan 4 i Stockholm. Här pratar vi om allt från mustascher och kvinnorörelsen till dejtingkultur och charterresor.

 

Avsnitt 5. Katalogverket – från hårnålar till mästermålningar

Varför väljer man att föra en förteckning över allt i sitt hem – från kopparkastruller och hårnålar till mästarmålningar av Lucas Cranach? Vi berättar om den alltomfattande katalogen och det långa arbetet med att få den färdig. Om att kasta 10 års arbete i papperskorgen, om noggrannhet, viljestyrka och framsynthet. Och en och annan anekdot.

Medverkande: Samuel Norrby, Azmara Nigusse och Emelie Höglund från Hallwylska museet.

 

 

 

Avsnitt 4. Systermuseet Schloss Hallwil

Hur kommer det sig att Hallwylska museet har ett systermuseum i Schweiz? Vi besöker den gamla släktborgen Schloss Hallwil. Från slottsmuren berättar vi om Wilhelminas omfattande arbete på platsen, människoöden ur den von Hallwylska släkten samt ett och annat medicinalt tips – som varför en bör ge sina hästar vin istället för vatten. Medverkande: Frida Bowallius, Azmara Nigusse och Emelie Höglund från Hallwylska museet

 

 

 

 

Avsnitt 3: Jul på Hamngatan

Drömmen om en stämningsfull jul förknippas ofta med överdådigt dekorerade sekelskifteshem. Hur firades julen i Hallwylska palatset? Om skrock och traditioner, mat och dekorationer. Hör om detta och mycket mer i vårt extra långa julspecial!

 

 

Avsnitt 2: Systrarna von Hallwyl

Ebba, Ellen och Irma -  tre systrar som gjort olika val i livet. Vad berättar deras öden om oss idag och kvinnors villkor då? Hur var det att leva som kvinna i borgarklassen under det sena 1800-talet? Hur långt kunde man gå i jakten på sina drömmars mål utan att förlora sin plats?
Medverkar gör Emelie Höglund och Annika Williams från Hallwylska museet och Patrik Steorn, museichef på Thielska galleriet.

 

Avsnitt 1: Wilhelminas mustasch

”För allt i världen, glöm inte mina mustascher”.  Det lär Wilhelmina von Hallwyl ha sagt till barnbarnet som ritade av henne hemma en långtråkig dag. Hårstråna över läppen syns stolt på flera porträtt i palatset och har blivit en snackis bland besökarna. I premiäravsnittet av Hallwylska podden pratar vi mustasch och samlartyper. Det handlar om maskulinitet, femininitet och självbild.
Medverkar gör Frida Bowallius, Azmara Nigusse och Emelie Höglund från Hallwylska museet.

Mustaschbilderna vi pratar om:

Wilhelmina von HallwylWilhelmina von Hallwyl