Ett stort rum klätt med träpaneler. I mitten av rummet ett bord och stolar. Från taken hänger en enorm ljuskrona av mässing med flera ljus.
Foto: Tina Klingspor.

Matsalen

Hela paradvåningen är inredd i en så kallad historieromantisk stil. Det innebär att rummen är inspirerade av historiska stilar. Vilken stil som var lämplig för ett rum avgjordes av vad rummet skulle användas till.

I en matsal skulle man gärna inreda med stildrag från renässansen, eller den tidiga barocken. Det är en strikt stil, som passar för formella middagar. Arkitekten Ragnar Östberg har ritat rummet under sin tid som elev hos Isak Gustaf Clason.

Matsalen_ritning
Laverade elevationsritningar av två sidor av matsalen. Hallwylska museet/SHM (Public Domain).

Rummen på paradvåningen möblerades med antika möbler som skulle gå hand i hand med stilen på den fasta inredningen. Skänkskåpet är schweiziskt och daterat till ca 1600 och den tyska renässanskistan vid fönstret är från samma tidsperiod. Matsalsmöbeln, bord och 36 stolar, är tillverkad i Stockholm 1897 av möbelsnickaren Carl Herman Benckert.

Närbild av ett avlångt skåp av trä med ett flertal luckor och dörrar.
Foto: Jenny Bergensten, Hallwylska museet/SHM (CC BY).

Bakom de båda dörrarna i rummets bortre ände finns det övre serveringsrummet. Ovanför serveringsrummet finns en musikläktare där en orkester kunde sitta och spela. Den gav möjlighet att bjuda gästerna på musik under måltiden vid festligare tillfällen. Makarna von Hallwyl hade inte så ofta stora fester utan endast tre årliga festmiddagar i februari. Övriga bjudningar var mindre och mer familjära.

Digital rundtur i matsalen

Klicka på play-knappen för att navigera och titta närmare. Klicka på siffrorna för att läsa mer om enskilda föremål i palatset.

3D-modell: Erik Lernestål, Hallwylska museet/SHM (CC BY).

Lyssna på visning om matsalen

Vuxenvisning Matsalen

Barnvisning Matsalen

Gå vidare

Från Matsalen kan du komma tillbaka till Övre vestibulen och ibland är även Serveringsrummet öppet.

Guidade visningar

Kommunikationsbild: Hallwylska Museet