Barn som leker i Hammarkullens miljonprogram.
Foto: Jens S. Jensen.

Utställningen visades: 15 februari 2017 – 13 augusti 2017 

Barn av sin tid

– Från Hallwylska palatset till Hammarkullens miljonprogram

Skilda åt av både tid och rum. I utställningen Barn av sin tid visades studioporträtt av barnen von Hallwyl tillsammans med fotografier av barn och ungdomar från Hammarkullen. Vad kunde de berätta om nutid och dåtid?

Under fyra decennier, med början 1973, dokumenterade fotografen och författaren Jens S. Jensen (1946–2015) Göteborgsförorten Hammarkullen. Han lärde känna människorna som bodde där och genom hans bilder och intervjuer kommer vi nära ungdomarna som växte upp i en av miljonprogrammets betongförorter. När arbetet inleddes var Jens S. Jensen nyutexaminerad arkitekt och en viktig drivkraft var att synliggöra och kritiskt granska samhällsstrukturerna och hur de storskaliga lösningarna påverkade människornas vardag och drömmar. Han ville också komma bakom den mediala bilden av ”förortsmänniskan” och ge en mer en nyanserad skildring av både platsen och de som bodde där.

Detaljbild från utställningen visar kontrasten mellan äldre oljemålningar och ett motiv från Hammarkullens höghus
Installationsbild Hallwylska museet - foto till höger av Jens S Jensen. Foto: Hallwylska museet, Jens Mohr/SHM.

I utställningen Barn av sin tid på Hallwylska museet fick vi möta både ungdomarna från Hammarkullen och barnen von Hallwyl: Ebba, Ellen och Irma. Det var närmare ett sekel mellan bilderna och de visade två vitt skilda världar. En där familjeförmögenheten skapats i 1800-talets blomstrande industrialism. Den andra skildrade barn till arbetare i strukturomvandlingarnas 1970-tal; en värld där ungdomarna tidigt fick klara sig själva och där fritidsgården var den samlande platsen, men också en värld där droger utgjorde en del av vardagen.

Utställningen Barn av sin tid gav inblickar i barns och ungdomars liv i två historiska skeenden och sociala sammanhang. Konstrasten bidrog också till att tydliggöra den förändrade synen på vuxenblivande och de krav barnen ställts inför i familjen och i samhället.

Bild av barn från Hammarkullen tillsammans med studioporträtt av barnen von Hallwylska
Installationsbild Hallwylska museet - foto till höger av Jens S Jensen. Foto: Hallwylska museet, Jens Mohr/SHM.

Ur ett fotohistoriskt perspektiv visade utställningen skillnaden mellan 1800-talets regisserade studioporträtt och den sociala dokumentärfotografi som präglade svenskt fotografi på 1970-talet; en rörelse i vilken Jens S. Jensens arbeten hör till det viktigaste.

Utställningen var curerad av Niclas Östlind, fil. dr i fotografi vid Akademin Valand samt Joakim Geiger.

Utställningen visades i museets gästrumsvåning.

Digital utställning

Under utställningstiden visade vi också en digital utställning med Jens S. Jensens fotografier och fotografier på barnen von Hallwyl.

Utställning Hammarkullen Konsthall

En version av utställningen Barn av sin tid visades på Hammarkullen Konsthall (Hammarkullens spårvagnshållplats) från den 14 februari 2017. Det var ett samarbete mellan Hallwylska museet, Hammarkullen konsthall och Göteborgs stadsmuseum.

Hammarkullens spårvagnshållplats är en okonventionell plats för samtidskonst. Hammarkullen Konsthall ligger i spårvagnshållplatsen Hammarkullen, på nedre plan samt i en monter på övre plan och i ljusboxar längs med rulltrapporna. Ta spårvagn 4,8 och 9; resan tar ca 14 min från Centralen.