Ett konstnärligt dukat bord med en vit duk, dekorerat med unika och skulpturala föremål i metall och glas.
Samlingsbild: Maria Börjesson, Mia Larsson, Helena Sandström, Caroline Lindholm, Simon Westling, August Happ, Sarah Hurtigkarl, Josefine Davidsson, Magnus Liljedahl, Pamela Wilson, Ingrid Bärndal. Foto: Sara Danielsson.
1 oktober – 2 november 2025

Mellan tuggorna

I samband med Stockholm Craft Week 2025 bjuder Hallwylska museet och Nutida Svenskt Silver in till utställningen Mellan tuggorna. Här visar 29 silversmeder verk som utforskar måltidens betydelse som mötesplats och väcker minnen, samtal och nyfikenhet kring gemenskapen vid bordet.

I utställningen ställs ett sjuttiotal konstverk ut som berättar om det sociala spelet kring måltiden; om funktion, hantverk och gemenskap. Verk som förstärker eller förändrar vårt sätt att umgås, och som vi vill omge oss med för att de förgyller vår vardag.

Vi dukar upp för en måltid där material och hantverk blir en integrerad del av upplevelsen kring bordet. Vad minns vi från måltiderna vi har delat? Vad talar vi om vid bordet idag? Och hur kommer vi att uppleva måltiden i framtiden?

Välkommen att ta plats vid ett dukat bord där hantverket står i centrum!

Ett stilleben mot vit bakgrund med tre eleganta objekt i metall och glas. Till vänster ligger en vikt tygservett omsluten av en bred, spiralformad servettring i silver. I mitten står en hög, silverglänsande bägare med en spiralformad fot. Till höger syns ett dekorativt föremål i glas och metall som liknar en liten figur med utsvängd kjol och kristallkula som huvud.
En samling örhängen arrangerade på vit bakgrund, tillverkade av snäckor, pärlemor och silver. Örhängena varierar i form och färg – från korta och skulpturala till långa, hängande modeller. Några är gjorda av flata kammusslor, andra av spiralformade snäckor, och ett par består av blåskimrande pärlemorliknande delar som hänger i flera nivåer.
En metallservetthållare som föreställer en insekt. I servetthållaren står två vita tygservetter som har två gula blommor broderade på sig.

Från vänster: Annika Daevel; Överst till höger: Mia Larsson; Underst till höger: Emma Rapp. Foto: Sara Danielsson.

Utifrån de berättelser jag hört om Wilhelmina von Hallwyls samlarpassion ville jag skapa ett sinnligt champagneglas som kunde fått en plats i hennes samling.

– Caroline Lindholm, silversmed
En rikt dekorerad skål hålls uppe av tre eklöv som övergår i ett ben täckt av små etsade eklöv som vilar på en lövtäckt fot.
En rikt dekorerad skål hålls uppe av tre eklöv som övergår i ett ben täckt av små etsade eklöv som vilar på en lövtäckt fot. Här, i en samlares hem där inget glömdes bort, blir glaset en tidlös symbol för glädje och förfinat hantverk – en del av ett levande arkiv över ett aristokratiskt liv. Verk av: Caroline Lindholm. Foto: Sara Danielsson.

Nutida Svenskt Silver c/o Hallwylska Museet

Nutida Svenskt Silver är en grupp silver- och guldsmeder som arbetar brett och nyskapande. Curatorer för utställningen är Magnus Liljedahl och Karolina Hägg, Nutida Svenskt Silver, samt Tobias Bolin, Hallwylska museet.

Köp verk från utställningen

Om du är intresserad av att köpa ett verk du har sett i utställningen, kontakta Nutida Svenskt Silver: nutida@nutida.nu.

Se fler verk på nutidasvensktsilver.se

Om Stockholm Craft Week

Stockholm Craft Week är Sveriges största evenemang för samtida konsthantverk sedan 2019. Årets upplaga äger rum 1–5 oktober. Evenemanget syftar till att lyfta fram och stärka hantverksområdet inom den samtida konstscenen i Sverige och internationellt.

Program Stockholm Craft Week 2025

Besök utställningen

Utställningen visas onsdag 1 oktober – söndag 2 november 2025. Utställningen kan ses på egen hand under museets öppettider. Biljetter köps på plats i butiken.

Pris och biljetter

Utställningen ingår i entrébiljetten till museet:

  • Vuxen: 150 kronor (gäller även pensionärer och studenter)
  • Barn och ungdomar till och med 18 år: Fri entré

Bra att veta inför ditt besök

  • Garderob: För att undvika att stöta till föremål i museimiljön är det inte tillåtet att ta med väskor in i museet, eller bära sin jacka på armen. Det finns skåp på entréplan i museet, där du kan låsa in dina tillhörigheter. Inga mynt behövs. Mindre väskor går bra att ta med sig in.
  • Matsäck: Det är inte tillåtet med mat och dryck in i museet. Hallwylska restaurang finns på innergården till museet och serverar mat.
  • Barnvagn: Av utrymningsskäl är det inte tillåtet med barnvagnar i museet, närmsta plats att låsa fast barnvagnar är på Norrmalmstorg.

Planera ditt besök

Tillgänglighet

Hallwylska museet har fem våningsplan, men tyvärr ingen hiss. Den enda vägen runt i museet är via trappor. Antalet trappsteg varierar, beroende på vart du vill komma i huset. Vill du gå en guidad visning av huset, innebär det minst 103 trappsteg upp och ned.

Om tillgänglighet i museet

Guide som blir filmade i palatset.

Håll koll på vad som händer!

Bli först med att få information om utställningar, evenemang, och biljettsläpp.