Dräkter från Downton

Herrskap och tjänstefolk i fakta och fiktion

2012 visades ett urval dräkter från den brittiska succéserien Downton Abbey i paradvåningen. Kostymdramat Downton Abbey har i Storbritannien ökat intresset för det liv som levdes i slott och herrgårdar vid förra sekelskiftet. Även den svenska tv-publiken har fascinerats av miljöerna och karaktärerna i serien.

- Vi får många kommentarer på våra visningar att palatset påminner om serien Downton Abbey, berättar Samuel Norrby, museipedagog vid Hallwylska museet. Vi på museet beslöt därför att undersöka om det var möjligt att göra en utställning med dräkter från den populära serien. Efter lite detektivarbete lyckades vi knyta rätt kontakter. Det är extra roligt eftersom vi är det första museet utanför Storbritannien som visar dräkterna.

Hallwylska museet har återkommande visat utställningar med utgångspunkt i museets dräktsamling. I publikationen Ett sekel av dräkt och mode ur den Hallwylska samlingen belyses denna samling ur både herrskapets och tjänstefolkets perspektiv. 

Hallwylska museet representerar samma epok som Downton Abbey skildrar. TV-seriens fiktiva hushåll har många likheter med det Hallwylska hemmet när det begav sig. Utställningen belyser bl a beröringspunkter som livsstil i de övre samhällsklasserna under tidigt 1900-tal. Relationerna mellan herrskap och tjänstefolk har inte minst också stora likheter. I museets populära dramatiserade visningar åskådliggörs alltid dessa samband.

I Dräkter från Downton - herrskap och tjänstefolk i fakta och fiktion visades inlånade dräkter huvudsakligen från TV-seriens första säsong som utspelar sig under åren 1912-14.

Susannah Buxton har designat kostymerna till Downton Abbey. Hon började som kostymdesigner vid teatern och fortsatte därefter att arbeta inom film- och TV.

Utställningen pågick 5 oktober 2012 – 20 januari 2013