
A Trip to Egypt
I Hallwylska museets digitala utställning ”A Trip to Egypt”, som ligger på Google Arts and Culture, får du följa med på en lång resa, vintern 1900-1901. Då for Wilhelmina och Walther von Hallwyl med sällskap till Egypten.
I utställningen kan du ta del av de fotografier som togs under resan eller köptes av lokala fotografer. Du kan också läsa om hur turistandet kunde gå till vid förra sekelskiftet. Ida Uhses detaljerade resedagbok ger oss inblick i hur resenärerna fördrev sina dagar, vart de åkte, vad de köpte och vilka turistattraktioner de besökte.
Utställningen hittar du här >>
Ombord på ångaren Columbia, som Walther von Hallwyl hyrde för resan uppför Nilen.
En lång resa
Den 5 november 1900 steg Walther och Wilhelmina von Hallwyl på tåget på Stockholms central. Det var början på en lång resa, först med tåg till Neapel och sedan med båt över Medelhavet till Port Said. De stannade i fyra månader i Egypten, för att sedan åka vidare till Palestina. Wilhelmina von Hallwyls sällskapsdam, Ida Uhse, var med på resan och senare anslöt sig två av Walther och Wilhelminas döttrar med makar.
En sådan här resa var kanske inte riktigt så äventyrlig, som vi tänker oss idag. Visst tog transporterna tid, men Kairo var modernt och hotellen var utrustade med alla bekvämligheter. Ångbåts- och tågtrafik var väl utbyggda och en blomstrande turistnäring fraktade resenärer upp och ned för Nilen på löpande band. I utställningen kan du läsa mer om det tidiga 1900-talets turister och hur de hade det.
Bilderna
Alla bilder från resan finns att se och ladda ned på Wikimedia Commons.
Till bilderna >>
Ida Uhses resedagbok
Ett uppslag ur resedagboken.
Vår viktigaste källa till information om den Hallwylska egyptenresan är sällskapsdamen Ida Uhses detaljerade resedagbok. Fröken Uhse skrev på tyska, men vi har använt den svenska översättning som gjordes någon gång i Hallwylska museets begynnelse.
Resedagboken finns att läsa här >>
Vi gjorde utställningen
Producent Sara Dixon, fotograf och formgivare Erik Lernestål. Stort tack till Hallwylska museiföreningen för generöst ekonomiskt bistånd som gjort utställningen möjlig.
Våra böcker i LIBRIS

LIBRIS är en nationell söktjänst med information om titlar på svenska universitets-, högskole-, forsknings- och folkbibliotek. I LIBRIS kan du se vilka bibliotek som ha våra publikationer och om de är tillgängliga via lån
Sök i samlingarna

Upptäck museets samlingar i vår databas på webben. Här finns allt från grevens skägg till holländskt 1600-talsmåleri.