Bild av det hallwylska ressällskapet på väg till pyramiderna.

A Trip to Egypt

En digital utställning

I Hallwylska museets digitala utställning ”A Trip to Egypt”, som ligger på Google Arts and Culture, får du följa med på en lång resa, vintern 1900-1901. Då for Wilhelmina och Walther von Hallwyl med sällskap till Egypten. 

I utställningen kan du ta del av de fotografier som togs under resan eller köptes av lokala fotografer. Du kan också läsa om hur turistandet kunde gå till vid förra sekelskiftet. Ida Uhses detaljerade resedagbok ger oss inblick i hur resenärerna fördrev sina dagar, vart de åkte, vad de köpte och vilka turistattraktioner de besökte.

Utställningen hittar du här >>

Bild från ångbåten Columbia som Walther von Hallwyl hyrde för resan uppför Nilen
Ombord på ångaren Columbia, som Walther von Hallwyl hyrde för resan uppför Nilen.

En lång resa

Den 5 november 1900 steg Walther och Wilhelmina von Hallwyl på tåget på Stockholms central. Det var början på en lång resa, först med tåg till Neapel och sedan med båt över Medelhavet till Port Said. De stannade i fyra månader i Egypten, för att sedan åka vidare till Palestina. Wilhelmina von Hallwyls sällskapsdam, Ida Uhse, var med på resan och senare anslöt sig två av Walther och Wilhelminas döttrar med makar.

En sådan här resa var kanske inte riktigt så äventyrlig, som vi tänker oss idag. Visst tog transporterna tid, men Kairo var modernt och hotellen var utrustade med alla bekvämligheter. Ångbåts- och tågtrafik var väl utbyggda och en blomstrande turistnäring fraktade resenärer upp och ned för Nilen på löpande band. I utställningen kan du läsa mer om det tidiga 1900-talets turister och hur de hade det.

Bilderna

Alla bilder från resan finns att se och ladda ned på Wikimedia Commons.

Till bilderna >>

Ida Uhses resedagbok

Bild av Ida Uhses resedagbok.
Ett uppslag ur resedagboken.

Vår viktigaste källa till information om den Hallwylska egyptenresan är sällskapsdamen Ida Uhses detaljerade resedagbok. Fröken Uhse skrev på tyska, men vi har använt den svenska översättning som gjordes någon gång i Hallwylska museets begynnelse.

Resedagboken finns att läsa här >>

Vi gjorde utställningen

Producent Sara Dixon, fotograf och formgivare Erik Lernestål. Stort tack till Hallwylska museiföreningen för generöst ekonomiskt bistånd som gjort utställningen möjlig.