Sällskapsdamen fröken Uhse

Fröken Ida Uhse. Foto: Erik Lernestål

Fiktion

Den fiktiva Ida Uhse som i egenskap av sällskapsdam har en ”mellanposition”. Hon räknas inte till tjänstefolket utan fungerar som chef eller arbetsledare för tjänstefolket. I egenskap av börd och bildning hör fröken Uhse ihop med herrskapet. Fröken Uhse har arbetat i familjen i många år.

Ida Uhse och Wilhelmina von Hallwyl verkar vara goda vänner. Ida Uhse är alltid vänlig och utgår från att besökarna hon möter är de kandidater som regelbundet kommer till palatset för att hjälpa till att katalogisera grevinnans samlingar.

Sällskapsdamen fröken Uhse kan du möta i: "Jul i palatset", "Fest i palatset", "Snigeljakten" och "Herrskap och tjänstefolk".

Fakta

Fröken Ida UhseVerklighetens fröken Ida Uhse var Wilhelmina von Hallwyls sällskapsdam i nästan 50 år. Ida Uhse var född samma år som Wilhelmina, d.v.s. år 1844. Wilhelmina önskade sig en bildad dam av god familj som sällskap. Fröken Uhse var Wilhelminas ständiga följeslagare och stannade som ett slags allt-i-allo fram till sin död år 1924.

Det var vanligt att en ogift kvinna ur medel- eller överklassen tog tjänst som sällskapsdam. Som titeln antyder innebar tjänsten att vara ett trevligt sällskap till sin matmor som t ex följa med på resor och gå med till teatern. Fröken Uhse var även arbetsledare för tjänstefolket.

TILLBAKA TILL ALLA KARAKTÄRERNA »