Köksan Svea

Köksan Svea. Foto: Erik Lernestål

Fiktion

Svea får ta hand om de tyngre och smutsigare göromålen i köket. På morgonen får hon göra upp eld i vedspisen, rosta bröd och mala kaffebönor. Inför måltiderna ska Svea förbereda matvarorna och därefter ta hand om disken och rengöringen av arbetsytorna och köksgolvet.

Svea lyckas inte alltid så bra med sina sysslor, trots att hon vill väl. Svea har förmodligen planer på att få en bättre plats. I regel stannar köksor endast korta perioder på ett ställe. De hoppas att nästa plats blir bättre. Att vara köksa innebär att börja längst ned i hierarkin.

Köksan Svea kan du möta i: "Jul i palatset", "Fest i palatset" och "Herrskap och tjänstefolk".

Fakta

De var många som arbetade som köksor i det Hallwylska hushållet. De stannade sällan länge. Köksan skötte de lite grövre arbetena i köket, hon gjorde upp eld i spisen, såg till att det fanns vatten i spisens kopparbehållare, rostade frukostbröd och kaffebönor, skalade och rensade grönsaker inför matlagningen och skötte grovdisk och köksstädning. Hon skulle också vrida glassen i glassmaskinen varje söndag, ett tungt arbete som tog två timmar. Varje kväll innan hon slutade skickade hon upp grevinnans nattskorpor i mathissen.

Den sist anställda hette Anna-Greta Nilsson. Hon kom från Guldsmedshyttan där hennes föräldrar varit torpare. Efter sex år i folkskola reste hon till Stockholm. Med sin morbrors och mosters hjälp fick hon anställning hos en familj.

Efter en hel sommars arbete i en ingenjörsfamilj utan betalning tog Anna-Greta hjälp hos rättshjälpsbyrån som såg till att hon till slut fick 150 kronor i ersättning. Anna-Gretas syster arbetade hos von Hallwyls och när systern emigrerade till Amerika blev Anna-Greta erbjuden platsen. Hos Hallwyls fick hon 50 kronor i månaden plus fri mat och rum ”på stan”.

TILLBAKA TILL ALLA KARAKTÄRERNA »