Kokerskan Mamsell Klaesson

Kokerskan Mamsell Claeson Foto: Erik Lernestål

Fiktion

Kokerskan, eller Mamsell som är en vanlig titel för kokerskor, har en viktig position i hushållet, vilket hon är väl medveten om. Mamsell gör upp scheman över greveparets måltider. Hon handlar på kredit hos Arvid Nordqvist, Carl Larssons slakteri AB, Tibergs vithandel och Oscar Bergs konditori.

Kökspersonalen är de i hushållet som har de längsta arbetsdagarna. Mamsell förbereder alla måltider och ansvarar för att maten kan serveras i tid. Mamsell Klaesson är inte rädd för att ge order i köket och hon kör med köksan Svea. Men Mamsell Klaesson blir timid när hon möter Baronen och Baronessan. Fröken Uhse, som diskuterar menyn med Mamsell, skulle dock inte gå ner i köket oanmäld.

Mamsell kan du möta i: "Jul i palatset", "Fest i palatset", "Snigeljakten" och  "Herrskap och tjänstefolk".

Fakta

Kokerskan Mamsell Claeson Verklighetens Mamsell, Ester Klaesson, började sin tjänstgöring 1919 och hade sitt rum i den östra flygeln. Flera kokerskor har avlöst varandra i det Hallwylska köket. Wilhelmina von Hallwyl hade inte särskilt stort intresse för matlagning. Det var fröken Uhse och Mamsell som diskuterade menyn. Esther Klaesson var småländska och de tjänare som fick njuta av hennes kokkonst glömde den inte.
 

TILLBAKA TILL ALLA KARAKTÄRERNA »