Husan Anna

Husan Anna. Foto: Erik Lernestål

Fiktion

Anna är nyfiken och välkomnar förändring. Hon för sig med självsäkerhet och är en vänlig och generös person. Till den dagliga sysslan hör att ansvara för städningen. Till vardags bär hon sin blå uniform sydd i det blå skötersketyget. Annas uniform syddes upp av en lokal sömmerska. Det är bara betjänterna som får påkostade skräddarsydda livréer.

Anna är bra på sitt arbete och hon är respekterad av de andra i tjänarstaben. Greven och Grevinnan uppskattar Annas vänliga sätt och föredrar att få hjälp av Anna framför den vresiga Hulda. Kanske är det därför som Hulda upplever att hon måste bevaka sitt revir och sina privilegier. Anna anser att hon har lyckats nå en eftertraktad position.

Husan Anna kan du möta i: "Jul i palatset", "Fest i palatset", "Snigeljakten", "Husan Anna berättar", "Herrskap och tjänstefolk" och "Tjänstefolket berättar".

Fakta

Husan AnnaVerklighetens Anna Kajsa Lindholm anställdes 1897 och stannade hos familjen von Hallwyl i 33 år. Hon var född 1864 i Vallentuna. Familjen Lindholm flyttade till Ljusne när Annas mor hade dött. Anna var bara 13 år när hon mer eller mindre fick överta hushållssysslorna och axla modersrollen för sina yngre syskon. Det var i Ljusne som Wilhelmina kom i kontakt med Anna.

Anna ansvarade för städningen av huset. Varje vecka kom kammartjänarens hustru, Frida Pettersson och två dalkullor för att bistå vid veckostädningen.

Paret von Hallwyls barnbarn har berättat att Anna gärna läste bibliska historier för dem när de var på besök. Anna var tydligen en god sagoberätterska för hon berättade på ett sådant levande sätt att barnbarnen ännu sent i livet kom ihåg berättelserna.

TILLBAKA TILL ALLA KARAKTÄRERNA »