Grevinnan

Grevinnan von Hallwyl. Foto: Erik Lernestål

Fiktion

Grevinnan gestaltades för första gången i den dramatiserade visningen ”Snigeljakten”. I åratal omtalades hon ständigt och besökare kunde höra hennes röst bakom dörrar på glänt, men besökarna fick aldrig möta henne. Särskilt barnen i de dramatiserade visningarna uttryckte att de ville möta grevinnan.

Grevinnan är vänlig, men lite stram, och van att få som hon vill. När vi möter henne under visningen håller hon på att återhämta sig efter en bilolycka.

Hon arbetar ihärdigt med att leda katalogiseringsarbetat och planerar för det framtida museet. Hon är mycket arbetsam och vill att alla runtomkring henne också ska vara sysselsatta. Hon gymnastiserar mer än gärna. ”Snigeljakten” grundar sig på en sann historia från 1917. Verklighetens Margit hade en snigel som kom bort i palatset och flera personer letade efter den.

Grevinnan kan du möta i "Snigeljakten".

Fakta

Willhelmina von Hallwyl (t.h). gymnastiserar med fröken Westman (t.v) och Ida Uh

Wilhelmina von Hallwyl föddes år 1844 i Stockholm. När paret von Hallwyl flyttade in i Hallwylska palatset hade Wilhelmina bestämt sig för att huset skulle visas som ett museum i framtiden. Wilhelmina anlitade akademiker för att katalogisera samlingarna. Många har uppfattat Wilhelmina von Hallwyl som en egendomlig och outgrundlig människa och ställt sig frågan vad som drev henne att skapa ett museum.

Enligt tjänstefolkets utsago var Wilhelmina von Hallwyl snäll och generös, men fordrande både mot sig själv och andra. I samtida beskrivningar uppfattas hon generös, men också mycket arbetsam. Därför ville hon att alla runt omkring henne också ständigt skulle vara i arbete. Det spelade knappt någon roll vad de gjorde, bara de var i farten.

TILLBAKA TILL ALLA KARAKTÄRERNA »