Ellen

Ellen. Foto: Erik Lernestål

Fiktion

Ellen är greveparets mellandotter. Den fiktiva Ellen är en vänlig och självsäker person, men hon är helt uppfylld av sin konst och sitt skapande. Ellen gestaltas både i ”Den magiska tidsresa” och "Jul i palatset". I "Den magiska tidsresan" skulpterar Ellen tillsammans med museets yngsta besökare: hon tycker att det är mycket roligt och inspirerande att möta de unga konstnärsbegåvningarna. I "Jul i palatset"  representerar Ellen ett kritiskt förhållningssätt till julfirandets fokus på det materiella.

Ellen kan du möta i: "Jul i palatset", "Den magiska konstresan", "Konst eller konstig?"

Fakta

Ellen Roosval von HallwylEllen föddes år 1867 och var mellandotter till Walther och Wilhelmina von Hallwyl. Hon var konstnärligt begåvad och liksom föräldrarna reste Ellen mycket. Det dröjde innan hon utbildade sig inom måleri och skulptur. Hon kom dockn att skaffa sig en gedigen utbildning inom båda fälten.Ellen är representerad med flera verk i Hallwylska museet Under 1800-talet fick de kvinnliga konstnärerna kämpa för att bli erkända som professionella. Ellen upplevde att kvinnliga konstnärer ofta förlöjligades av kritikerna. För Ellen, som var musikalisk, var musiken dock den högsta konstarten av alla. Hon menade att mellan musiken och skulpturen fanns många likheter, eftersom man arbetar med både rytm och komposition i båda konstarterna.

Ellen gifte sig tidigt med löjtnant Henrik de Maré och fick sonen Rolf. Ellen förälskade sig i Rolfs informator, Johnny Roosval. Skandalen i societeten var ett faktum när Ellen skilde sig. Ett år efter skilsmässan gifte Ellen om sig med den betydligt yngre Johnny Roosval.

TILLBAKA TILL ALLA KARAKTÄRERNA »