Böcker som står uppställda i museibutiken

Museets böcker

Vi på Hallwylska museet har släppt ett flertal böcker, om allt från husets mathållning och dräktsamling till skapandet av den förmögenhet som en gång i tiden gjorde Hallwylska museet möjligt. Just nu har du chans att beställa någon av våra böcker och få den hemskickad.

Så här beställer du våra böcker

Beställningen med antalet böcker samt titel skickas till kassahwy@shm.se. Betala med Swish.

Fraktkostnad

En kostnad på 69 kronor för porto tillkommer per bok (kan variera något, beroende på bokens storlek).

Tänk på att det även går att köpa böckerna på plats i museibutiken

Böcker som går att beställa

Vänskaper – Rolf de Maré och hans krets

Författare: Erik Näslund
Pris: 150 kr
Antal sidor: 103

I boken om Wilhelminas barnbarn Rolf de Maré får vi följa berättelsen om hans privata liv, med betoning på kärleksrelationerna. Genom Rolf får vi en bild av hur man kunde mötas och knyta kontakter som homosexuell i en tid då detta var olagligt i Sverige, om man hörde till den samhällsklass som hade råd att vara privat. Men också hur samhällets syn på kärlek mellan samkönade skapade motgångar.

Poster från utställningen "Bögar – Mötesplatser i en förbjuden tid"

Beställ poster från utställningen

Frakt: 69 kronor
Pris poster: 89 kronor
Mått: 300 x 400 mm

Teknikens palats – Modernitet, komfort och tekniska innovationer

Pris: 180 kr
Antal sidor: 180

I museets nya publikation Teknikens palats - Modernitet, komfort och tekniska innovationer i det Hallwylska huset får läsaren en bredare översikt av de tekniska genombrott och innovationerna som förändrade samhället under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet.

Läs mer om boken

Smak av svunnen tid

Pris: 180 kr
Antal sidor:127

Smak av svunnen tid sätter matkulturen, föremålen och arbetet i det Hallwylska hushållet i centrum. I boken behandlas rutiner, traditioner och de speciella förhållanden som förekom i Hallwylska palatset. I kontrast till vardagens rutin står de stora festerna med otaliga maträtter, lyx och månadslånga förberedelser.

Läs mer om boken

Systrarna von Hallwyl

Pris:180 kr
Antal sidor:159

Paret von Hallwyl var båda i femtioårs-åldern när de flyttade in i det Hallwylska palatset. Deras tre döttrar hade vid det laget bildat egna familjer. I publikationen Systrarna von Hallwyl, framträder en efterfrågad och fördjupad bild av Wilhelmina von Hallwyls döttrar Ebba von Eckermann, Ellen Roosval och Irma von Geijer, vilka representerar tre mycket olika livsöden och livsval. Boken ger svar till en av de vanligaste frågorna bland museets besökare: vad hände med barnen?

Läs mer om boken
 

Ett sekel av dräkt och mode

Pris: 180 kr
Antal sidor: 155

Ett välbeställt hushåll vid sekelskiftet 1900 var i mycket ett mikrokosmos, där klasskillnader och umgängesmönster liknade dem som fanns i samhället i stort. Denna bok ämnar presentera allmänna företeelser inom modet genom att koppla dem till en specifik klädkammare, nämligen den på Hallwylska museet. Då familjen von Hallwyl tillhörde samhällets övre skikt var hushållet en stor apparat vilken var resurskrävande och tog en stor mängd personal i anspråk. Dräktsamlingarna omfattar därför inte bara dam- och herrkläder för offentligt respektive privat bruk, utan även arbetsdräkter för tjänstefolk.

Läs mer om boken
 

Skogen bakom palatset

Pris: 60 kr
Antal sidor: 104

Boken berättar historien om hur Wilhelminas far, Wilhelm Kempe, kom till Sverige från Stralsund, byggde upp en affärsverksamhet baserad på trä och järn från Hälsingland och grundlade den jättelika förmögenhet som senare skulle ärvas av Wilhelmina, hans enda barn. Det är en historia om en intensiv fas i den svenska industrialismens framväxt, om affärssinne och ärvda pengar men också om klasskillnader och arbetarprotester. Ett framgångsrikt företag krävde mycket arbetskraft och ibland uppstod konflikter.

Läs mer om boken

Stallet och hästarna på hamngatan 4 (finns även på engelska)

Pris: 100kr

Antal sidor: 87

Det Hallwylska stallet är det enda privatstallet från sekelskiftet 1900 i Stockholms innerstad som bevarats musealt, helt orört med vagnar och utrustning. Museets skapare Wilhelmina von Hallwyl ville bevara stallet och dess inventarier som ett dokument över den tid när familjen hade hästar i Stockholm åren 1884–1908. För drygt hundra år sedan stod hästarna ännu och frustade i stallet på Hamngatan 4. Detta är en bok om den tiden.

Läs mer om boken

Snigeljakt i Hallwylska palatset

Pris: 50 kr
Antal sidor: 82

Margit och Erik har åkt till mormor Wilhelmina och morfar Walther under jullovet. De bor i ett stort palats i Stockholm. Margit har sin tama snigel, fru Winberg, med sig. Och ve och fasa, nu är den borta! Morfar tar befälet och alla i palatset dras in i jakten på rymlingen. Ja, alla förutom mormor för hon fortsätter att katalogisera föremål hon har samlat för palatset ska bli ett museum. Barnen letar från vind till källare, kryper i en mörk tunnel, hittar skattkistor, äter ryska plättar och träffar nästan hin håle i pannrummet, innan morfar Walther skickar bud: - Bataljon till gästrum!

Läs mer om boken