En kvinnas röst: Program

I samband med utställningen En kvinnas röst arrangeras följande programverksamhet:

Ebba von Eckermann – stridbar samhällsmedborgare som ville göra skillnad
Tesalong den 20 mars kl 17.30
Ebba von Eckermann kämpade för kvinnans rättigheter i en tid då det moderna samhället tog form. Intendent Sofia Nestor berättar om Ebba och de möjligheter som fanns för kvinnor att påverka och vinna inflytande kring sekelskiftet 1900. Om en politisk pionjär som grundade Sveriges första politiska kvinnoförbund, och hennes kamp för förändring.
Köp biljett via biljetto 

Kroppens allra hemligaste
Tesalong den 3 april kl 17.30
Under det sena 1800-talet var litteraturen en plattform för samhällsdebatt, dit även de utan rösträtt hade tillträde. Följ med på en vandring genom museet i den dåtida litteraturens ljus, som debatterar den gifta kvinnans roll, och konsekvenserna av att hålla unga kvinnor ovetandes om den egna sexualiteten.
Köp biljett via biljetto

Hur kan man påverka utan makt?
Skrivarverkstad den 17 april kl 15.00-16.30
Det demokratiska samhället vi har i dag har i hög grad formats av människor utan formell makt, som gjort sin röst hörd genom det skrivna ordet. Hitta din röst i en skrivarverkstad under ledning av poeten Burcu Sahin. I samarbete med poeten Burcu Sahin och Podium Kultur.
Köp biljett via biljetto

Litterär salong – Ett dockhem
Litterär salong den 24 april kl 17.30
August Strindberg var en författare med starka åsikter om mycket i sin samtid, så även kvinnosaken. I ’Ett dockhem’, en motskrift till Ibsens verk med samma titel ger han sin syn på riskerna med emancipationen. Det är en novell som väcker många frågor. Vad väcker den hos dig? Ta del av debatten i vår nya läsecirkel, under Anna Cavallins ledning. Novell ingår. Hämtas i museibutiken mot uppvisande av biljett.
köp biljett via biljetto

Salongen - en teaterkonsert
Salongen ges den 7 maj kl 19.00
Går det att existera som allt: människa, konstnär, älskarinna och mor? Med historiska livsöden som språngbräda undersöker teaterkonserten Salongen skapande kvinnors villkor då och nu. Karolina Weber Ekdahl och Karin Haglund uppför musik av mer eller mindre bortglömda tonsättare, varvat med poetiska, utmanande och vardagliga texter av kulturskribenten Hedvig Ljungar. 

Köp dina biljetter via Biljetto

Läs mer om utställningen En kvinnas röst