Google Art Project

Ett digitalt konstmuseum

Nu hittar du delar av Hallwylska museets konstsamling på Google Art, ett digitalt världsmuseum som gör världens konstskatter tillgängliga för alla.

Upplev Hallwylska museets konstsamling på Google Art »

 

Hallwylska museets konstsamling

En av de största attraktionerna i Hallwylska museet är samlingen av holländska och flamländska målningar. De ca 160 målningarna omfattar verk av flera uppmärksammade konstnärer från 1600- och 1700-talet. Målningarna har till största del inhandlats av Wilhelmina von Hallwyl på Bukowski i Stockholm. 1905 omvandlades vinden i palatset till ett tavelgalleri för att rymma den största delen av samlingen, där den fortfarande hänger.

Bortsett från de nederländska och flamländska målningar omfattar samlingen både målningar av den franska, italienska och tyska skolan som familjeporträtt familj och svenska och andra utländska 1900-talsmålningar. Sammantaget innehåller samlingen 416 inventarienummer.

 

 

 

Ett konstmuseum på nätet

Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet är bland de första museerna i Sverige att ansluta sig till Google Art Project. Google Art Project är ett sökverktyg som Google lanserade under våren 2011 för att på ett nytt sätt presentera konst från välkända museer och gallerier världen över.

Redan tre månader efter starten i februari förra året hade Google Art 12 miljoner besökare och 90 000 personer hade då skapat sina egna virtuella samlingar. Genom att finnas med i Google Art vill vi öka tillgängligheten till, och kunskapen om, våra tre museers konstsamlingar för en större nationell och internationell publik.

För närvarande finns drygt 1 000 högupplösta bilder tillgängliga av konstverk av 461 olika konstnärer. 17 museer i nio olika länder finns i dagsläget representerade med ett urval av sina samlingar och nu har även ett mycket begränsat antal nordiska museer erbjudits möjlighet att delta.

Så fungerar det

Sökningen går till så att man navigerar runt i de olika museernas samlingar eller loggar in på ett eget konto där man sedan kan skapa egna virtuella samlingar, göra jämförelser och utbyta erfarenheter med andra medlemmar. I Google Art är det möjligt att komma verken så pass nära att besökarna kan se de exakta penseldragen och materialets struktur. Nytt för etapp två är dessutom den sociala integrationen med Google+ och Hangouts vilket bland annat innebär att besökarna kan dela sin samlingar samt videochatta i grupp med andra konstintresserade.

www.googleartproject.com