Nya bilder på Wikimedia Commons

I slutet av november 2014 laddade vi upp 6 000 nya bilder till Wikimedia Commons. Tillsammans med de bilder som har lagts till successivt sedan den första uppladdningen, finns nu 27 000 högupplösta bilder ur Livrustkammarens, Skoklosters slott och Hallwylska museets samlingar tillgängliga för vem som helst att ladda ner och använda.

I oktober 2013 donerade LSH 19 000 bilder, varav 7 000 skannade negativ, till Wikimedia Commons. Det är den största museidonationen hittills i Sverige och en av de största i världen. Alla bilderna är licensierade med Creative Commons-licenser som ger stor frihet till potentiella användare att vidareanvända och bearbeta dem.

Tanken är nå ut så långt som möjligt med våra bilder och vår kunskap, snarare än att bara lita till att användarna hittar till vår hemsida och vår samlingsdatabas. När vi lägger ut våra bilder på Wikimedia Commons kan vi och alla andra användare bearbeta information och skapa länkar, både till museernas egen samlingsdatabas och till Wikipediaartiklar om relaterade ämnen. På så sätt blir även kontexten berikad.

Samarbetet med Wikimedia kommer att fortsätta och fler bilder kommer att publiceras där allt eftersom vårt digitaliseringsarbete fortskrider. Museernas samlingar är allmänhetens samlingar och ska spridas till så många som möjligt.

Till bilderna på Wikimedia Commons »