Lärande

Pedagogik
Vad är en dramatiserad visning?
En dramavisning är en visningsaktivitet där museet levandegörs med hjälp av teatrala moment. Genom levandegörandet underlättas inlärningen för deltagarna. Karaktärerna som gestaltas är baserade på verkliga personer som har levt och arbetat i huset. Tillsammans med dramats gestalter får besökarna upptäcka och utforska platsen i en annan tid.
Bakgrund
År 2002 spelades de första dramavisningarna för vuxna. De kallades då Stoppa tiden. Tanken var att man får följa livet i palatset under året 1909, under tema Fest i palatset, Sommar i palatset, Höst i palatset och Jul i palatset. Museets egen visningspersonal var, och är, aktörer i visningarna.
Dramavisningarna på Hallwylska museet har inspirerats av Jämtlands läns museum tidsresemetodik. Jamtlis tidsresa är en dramalek för barn som utgår från ett kulturhistoriskt tema. Hallwylska museets dramatiserade visningar är inövade teaterföreställningar inför publik. Publiken har tilldelats en roll, men är inte interaktiv i föreställningen.
Satsning på lärande
Efter Stoppa tiden utvecklades dramavisningsformen till särskilda dramavisningar för barn och ungdomar från skola och särskola. Hallwylska museets dramavisningar är en särskild kommunikationsform. Våra genomförda undersökningar visar att de dramapedagogiska programmen väcker både intresse och nyfikenhet, samt underlättar för ork och koncentration – och därmed för lärande!
Läs mer om våra dramavisningar
Tillgängligheten för funktionshindrade i museet är i dagsläget begränsad. Därmed begränsas tyvärr även tillgängligheten till de dramapedagogiska programmen.
Våra böcker i LIBRIS

LIBRIS är en nationell söktjänst med information om titlar på svenska universitets-, högskole-, forsknings- och folkbibliotek. I LIBRIS kan du se vilka bibliotek som ha våra publikationer och om de är tillgängliga via lån
Sök i samlingarna

Upptäck museets samlingar i vår databas på webben. Här finns allt från grevens skägg till holländskt 1600-talsmåleri.