Ett sekel av dräkt och mode

Ur den Hallwylska samlingen

Pris: 160 kr

Hallwylska museets unika dräktsamling är i fokus i vår modebok Ett sekel av dräkt och mode - ur den Hallwylska samlingen. Boken är framtagen av museets personal i samarbete med doktorander och lektorer vid Centrum för modevetenskap på Stockholms Universitet.

Den Hallwylska dräktsamlingen från 1850–1950 utgör utgångspunkten för olika resonemang och aspekter kring mode. Samlingen omfattar inte bara dam- och herrkläder för privat och offentligt bruk i samhällets övre skikt utan också tjänstefolkets arbetskläder.

Många tankeväckande aspekter lyfts fram, t ex hur tidens segregerade samhälle både vad gäller samhällsklass och kön manifesterades i modet. Vi får också en inblick i hur dräkterna använts. Slitage och smutsfläckar ger en bild av hur plaggen användes och hur samlingen kan bevaras för framtida generationer.

Redaktör: Gösta Sandell
Projektledare: Jessica Söderqvist
Konservator: Johanna Nilsson
Foto: Jens Mohr
Grafisk formgivning: Matilda Flodmark

Från Centrum för modevetenskap medverkar Philip Warkander, Louise Wallenberg, Hanne Eide, Andrea Kollnitz, Ulrika Berglund

Boken finns till försäljning i Hallwylska museets butik. Du kan även beställa boken via webben och få den hemskickad. Använd länken till höger på sidan.