Tesalong med föredrag

Kom och drick te på Hallwylska museet och lyssna på ett föredrag om hur livet kunde se ut kring sekelskiftet 1900. Tesalongerna äger rum i Wilhelmina von Hallwyls palatskök där te och scones med marmelad serveras. Vissa av salongerna kommer också vara i kombination med en kortare visning i huset.

Det gemensamma temat är paret von Hallwyls verklighet och vardag. Allt från vardag till fest i palatset till folkrörelser och samhälleliga samtida situationer. Hur såg livet i Stockholm och Sverige ut för Walther och Wilhelmina?

Pris: 250kr inklusive te, scones och marmelad.
Biljetter: Köp dina biljetter via Biljetto

Klädd som en gentleman − om herrarnas klädkoder kring sekelskiftet 1900

6 september 17.30

Klädkoder, eller frånvaron av sådana, kan lätt orsaka en del huvudbry när en formell tillställning står på agendan. Intendent Gösta Sandell berättar om skapandet och utvecklingen av klädkoder på slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Hur klädde sig en gentleman?

250 kr

Köp biljett

Med känsla för stil − om manlig stil idag, dess ikoner och eleganta ovanor

20 september 17.30

Fredrik af Klercker visar utställningen Elegansen lever och berättar om olika vägar att bygga  en modern stil med toner från förr. Stil handlar om mer än att följa traditioner och regler, stil är att söka elegans, och något som är i ständig rörelse. Vad är det som gör en stil klassisk?

250 kr

Bubbel i vinkällaren i stället för scones i köket!

Köp biljett

För hederns skull − om ära och anseende vid sekelskiftet 1900

4 oktober 17.30

Sekelskiftets högreståndsfamiljer präglades av tydliga förväntningar och roller. Kärnfamiljen var idealet som skulle bära upp samhällets moral, vilket gjorde det viktigt att bevaka familjens ära, och varje medlems agerande. Museivärd Azmara Nigusse tar oss med på en djupdykning i arkivet och en tur i huset, där vi följer olika medlemmar i familjen von Hallwyl och hur de hanterade samtidens förväntningar och krav. Hur kunde man komma runt kraven och vad blev konsekvenserna av att inte leva efter dem?

250 kr

Köp biljett

Drömmen om en Fanny och Alexander-jul

29 november 17.30

Fanny och Alexander har sannerligen satt sin prägel på bilden av julen. Genom filmen presenteras ett ideal som många mäter sitt julfirande mot, och en "Fanny och Alexander-jul" har blivit ett begrepp. Men firades julen verkligen så kring sekelskiftet 1900? Hör författaren och etnologen Håkan Liby berätta om dåtidens julfirande hos aristokratin och den övre borgarklassen, och drömmen om den perfekta julen.