Tesalong med föredrag

Kom och drick te på Hallwylska museet och lyssna på ett föredrag om hur livet kunde se ut kring sekelskiftet 1900. Tesalongerna äger rum i Wilhelmina von Hallwyls palatskök där te och scones med marmelad serveras. Vissa av salongerna kommer också vara i kombination med en kortare visning i huset.

Det gemensamma temat är paret von Hallwyls verklighet och vardag. Allt från vardag till fest i palatset till folkrörelser och samhälleliga samtida situationer. Hur såg livet i Stockholm och Sverige ut för Walther och Wilhelmina?

Pris: 250kr inklusive te, scones och marmelad.
Biljetter: Köp dina biljetter via Biljetto

Mat i det Hallwylska palatset till vardags och fest

15 FEBRUARI
17.00–18.30 

Klara Gustafsson – museivärd på Hallwylska museet berättar.:
Vilka rutiner, traditioner och speciella förhållanden förekom kring mat i Hallwylska palatset? I kontrast till vardagens rutin står de stora festerna med otaliga maträtter, lyx och månadslånga förberedelser. Matlagningen förändrades också genom de tekniska förändringarna av kök och utensilier vid förra sekelskiftet. Föredraget blir en genomgång av vad som åts, hur det förvarades samt tillagades.

Köp biljett 

På resande fot kring sekelskiftet 1900

22 FEBRUARI
17.00-18.30

Frida Bowallius, museivärd på Hallwylska museet berättar:
Paret von Hallwyl gjorde årligen resor ut i Europa men har även rest i Nordafrika. Med hjälp av familjen von Hallwyls anteckningar och rika fotoarkiv får vi insikt i överklassens semestrande kring sekelskiftet 1900. Hur såg det ut när paret von Hallwyl reste? Vilka färdmedel nyttjades? Hur länge var de borta? Hur planerade de? Vilka i tjänstefolket följde med? Vart i världen reste de? Hos vem bodde de, bekanta, släktingar eller på hotell? Hur mycket packning tog de med?

Köp biljett 

Organiseringen av Sverige

15 MARS
17.00-18.30

Azmara Nigusse, museivärd på Hallwylska museet berättar:
Under 1800-talet började Sverige organisera sig i allt större utsträckning. Befolkningen sökte hopp om förändring hos varandra och i detta blev nationalismen och nationalromantiken den gemensamma nämnaren. Dessa skapades för att förena alla olika folkrörelser och organisationer så som arbetarrörelsen, facket och kvinnornas kamp för rösträtt. Men hur påverkades Wilhelmina och Walther von Hallwyl av dessa samhällsomvandlingar? Hon som museiskapande kvinna och han som företagare men även som invandrare?

Köp biljett

Hur blev Sverige modernt?

22 MARS
17.00-18.30

Kinna Björkvall, museivärd på Hallwylska museet berättar:
Hur blev Sverige ett modernt, rikt och demokratiskt land? Sparbanksväsendet, skolplikten, den fria handeln, de stora missväxtåren med påföljande svält och emigration samt folkrörelsernas framväxande kom att resultera i förändringar som står sig än i vår tid. Vilket förhållande hade paret von Hallwyl till dessa samhällsförändringar som var vardagför dem?

Köp biljett

Storsamlarnas tid

29 MARS
17.00-18.30

Annika Williams, intendent på Hallwylska museet berättar:
Wilhelmina von Hallwyl var långt ifrån unik i sitt samlande av konst och antikviteter. Både i Sverige och utomlands skapades kring förra sekelskiftet många storslagna hem fyllda med äldre måleri, konsthantverk och vapen. I föredraget får vi stifta bekantskap med några av Wilhelminas samtida likasinnade och deras samlargärningar, bl a Isabella Stewart Gardner, Ferdinand de Rothschild, Henry Clay Frick, Christian Hammer, Carl Robert Lamm och Jean Jahnson.

Köp biljett

Blomsterprakt på Hamngatan 4

5 APRIL
17.00-18.30

Klara Gustafsson, museivärd på Hallwylska museet berättar:
Avsaknaden av blomster och krukväxter i Hallwylska palatset var ett faktum till vardags, men hur var det vid festligheter och högtider? Vid tillfällen av sorg och glädje? Föredraget kommer utgå ifrån det rika arkivmaterial som finns samlat  i museet. Vilka blommor var vanliga och hur exponerades de? Hur har det sett ut genom historien, varför dekorerar vi med spår av naturen i våra hem?

Köp biljett