Elegansen lever

Klassisk herrstil i dag

25 augusti – 1 oktober 2017

Vad ska en stilfull herre dra på sig inför en jakthelg − eller en tennismatch? På Hallwylska museet får du veta! Den klassiska herrstilen är lika aktuell i dag som förr, kanske till och med mer populär än någonsin? Utställningen Elegansen lever presenterar klassisk manlig elegans med en rad exempel på plagg, accessoarer och en och annan stilikon.

Kläder för alla tillfällen
Rummen i museets gästrumsvåning inspirerar med eleganta klädval för livets olika skeenden. Vad kan du bära varje dag? Vilka accessoarer är oumbärliga? Vad bör du inte missa om du ägnar dig åt ”eleganta ovanor” som till exempel rökning, farliga sporter och fest?

Rummen bjuder på olika teman, som till exempel ”rekreation” och ”högtid och fest”. Missa inte att studera och njuta av oklanderliga exemplar av partyplagget smoking, förmiddagsplagget jackett, uniformer och kavaj. Visste du förresten att kavaj på en inbjudan betyder att du enligt etiketten förväntas bära kostym?

Manliga stilikoner
Det sägs att ”ingen vare sig före eller efter burit en uniform med sådan perfektion som Earl Mountbatten”. Denna greve − som deltog i två världskrig − är en av flera stilmässiga förebilder som du möter i utställningen. Här finns också Kung Carl XVI Gustaf, Cary Grant, Gianni Agnelli, Robert Fitzgerald Kennedy och mannen som gjorde pilotglasögonen klassiska − Robert Redford.

Utställningen öppnar 24 augusti och är ett samarbete med Fredrik af Klercker, som sedan flera år är engagerad i stilvärlden och även står bakom boken och podcasten Stiljournalen.

Pris: 70kr.